دكتر شروين جمشيدي عضو هيات علمي دانشكده عمران و حمل و نقل و همچنين مسئول كميته آب پساب خاكستري دومين همايش بين المللي دانشگاه سبز كه در 10 و 11 ارديبهشت ماه سال جاري در دانشگاه اصفهان برگزار مي شود، در مصاحبه اختصاصي با واحد خبر روابط عمومي دانشگاه به تشريح اهداف اين كميته پرداخت.
متن مصاحبه به شرح زير است:
جناب آقاي دكتر جمشيدي ضمن معرفي خودتان بفرماييد چه فعاليت هايي در خصوص پساب خاكستري انجام داده ايد؟
جمشيدي هستم دكتراي مهندسي محيط زيست و به نوعي تخصص ديگرم در حوضه مهندسي آب و فاضلاب ميباشد. حدود 18 سالي است كه قبل از شاغل شدن در دانشگاه به عنوان عضو هيئت علمي، در وزارت نيرو و بخش تحقيقاتي وزارت نيرو مشغول بودم كه پروژههاي متعددي را در بخش آب و فاضلاب انجام داديم. براي همين دوستان زحمت كشديد و بنده را به عنوان مسئول كميته آب پساب و بحث پساب خاكستري در دانشگاه و دومين همايش بين المللي دانشگاه سبز معرفي كردند. در طي اين چند سال كارها و فعاليتهاي مختلفي صورت گرفته كه بنده فقط يك مورد را به طور خاص ذكر مي كنم، قبل از اينكه من عضو هيئت علمي دانشگاه شوم يك طرحي مرتبط با همين حوضه وجود داشت به نام طرح تدوين سند راهبردي تصفيه فاضلاب كه يك طرح ملي در سطح كشور بود.
كارفرماي اين طرح، شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور بود كه هدف آن بررسي چالشها و فرصتهاي تصفيه فاضلاب در كشور و در واقع انجام برنامهريزي و اسفاده بهينه از فنآوري هاي بهتر در اين حوضه است. مي خواهم اين نكته را از قالب همين موضوع مطرح بكنم كه، بخش دولتي بعضا در برخي مسائل تصميمگيري و حتي علمي ممكن است از دانشگاه جلوتر باشد. يكي از برنامههاي ما اين است كه سعي كنيم بخش دولتي و بخش تصميم گيرنده مانند وزارت نيرو و شركتهاي آب و فاضلاب را در اين حوزه وارد كنيم و بتوانيم از تجربيات آن ها استفاده كنيم.
لطفا در مورد كميته پساب خاكستري و نقش اين كميته در دومين همايش بين المللي دانشگاه سبز توضيح دهيد؟
بحث پساب خاكستري در واقع بخشي از فاضلابي است كه توليد ميشود به صورت فاضلاب خانگي و مسكوني و پتانسيل بسيار زيادي براي باز چرخاني دارد. مثلا در دانشگاه اصفهان نيز پايلوتي وجود دارد در اين زمينه كه پساب خاكستري خوابگاهها را جمع آوري و تصفيه ميكنند و براي آبياري فضاي سبز و بخشهاي ديگر از آن استفاده مي نمايند.
لطفا" هدف اين كميته را شرح دهيد؟
كميتهاي كه ما داريم با همكاري همكار عزيزمان آقاي مهندس حسنپور به عنوان دبير كميته، در واقع ميخواهد تمركزش را بر روي شركتها و تجربياتي كه در اين حوضه انجام شده با هدف بازچرخاني و استفاده مجدد از پساب خاكستري بگذارد. تجربيات در كشور وجود دارد ولي كم است، در واقع مشكلي كه ما داريم پيدا كردن اين دوستان در بخشهاي مختلف و دعوت كردنشان به اينجاست. هدف اصلي اين كميته اين است كه بتواند مفهوم بازچرخاني پساب خاكستري را در كشور و بخشهاي مختلف جا بيندازد و نشان بدهد كه اين كار شدني و عملياتي است، چالشها و مشكلاتي دارد كه بايد بر طرف شوند ولي بايد به سمت جلو حركت كند، چون نياز است.
فعاليتها و برنامهريزيهايي كه انجام دادهايد چه در شركت و چه در راستاي دومين همايش بين اللملي دانشگاه سبز شامل چه مواردي هستند؟
فعاليتهايي كه احتمالا در اين حوضه انجام ميشود و تا حدودي بخشي از آنها انجام شده، در واقع پيدا كردن شخصيتهايي است كه كه در اين حوضه كار كردهاند، هم در داخل كشور و هم خارج از كشور و دعوت از اين دوستان است. هرچند ايجاد اين هماهنگيها به دلايل مختلفي سخت است ولي ما تلاش خودمان را مي كنيم.
فعاليت ديگري كه انجام ميدهيم دعوت از شركتها و مراكز دولتي و خصوصي است براي اينكه هم در مباحثي كه در قالب پنلهاي تخصصي برگزار ميشود و هم در مباحثي كه در كارگاههاي آموزشي وجود دارد شركت كنند.
نمايشگاه هم احتمالا خواهيم داشت كه يك نمايشگاه تركيبي است از بخشهاي مختلف و احتمالا از حوضه پسابهاي خاكستري هم باشد. و به صورت خاص علاقمند هستم همان طرح ملي كه ذكر كردم، تجربياتش را به عنوان سخنراني يا كارگاه مطرح شود، نه از طرف ما بلكه از طرف كارفرماي طرح كه شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور است.
به نظر شما از چه شركتهايي اگر دعوت شود همكاري با اين حوضه بيشتر ميشود؟
اگر بخواهيم تخصصي درباره حوضه پساب خاكستري صحبت بكنيم، شركتهايي كه پكيج تصفيه آب و فاضلاب ميسازند چون آنها معمولا با مشكلات اين قبيل كارها آشنا هستند و كار اجرا شده دارند و ميتوانند حضور داشته باشند. اما شركتهاي مشابهي داريم كه كارهاي تصفيهاي بزرگتري انجام ميدهند آنها نيز صاحب نظر هستند كه اتفاقا در اصفهان اين چنين شركتها زياد ديده مي شود كه ميتوان از ظرفيتشان استفاده كرد.
به عنوان سخن آخر نيز در حوضه تصفيه و پساب يك نكتهاي را يادآوري مي كنم: از 2 سال گذشته شعار روز جهاني آب كه هر سال يك شعار دارد دقيقا تمركزش بر روي تصفيه آب و پساب است. كشورهاي خارجي سرمايه گذاري هاي زيادي بر روي اين مورد براي سالهاي آتي انجام دادهاند اما تجربيات ما در ايران زياد نيست و به دليل مشكلات بودجه، زياد وارد اين موضوع نشدهايم ولي اين حوضه هميشه براي سرمايه گذاري و انجام كارهاي تحقيقاتي و فنآوري باز است.